måndag 2 maj 2016

Nån form utav APA/IPA

Igår bryggdes det igen.
Hade 100g Motueka och 100g Simcoe som legat lite för länge som jag tänkte göra av med.
Jag knåpade ihop ett recept och kompletterade med 80g Citra och lite hastigt under koket så bestämde jag mig för att slänga i det lilla som var kvar i en påse med Mosaic för att kompensera för tappad Alphasyra hos den gamla humlen. Det visade sig vara 17g.

Mäskningen var planerad till 60 min men p.g.a. att jag blev tvungen att skjutsa sambo och barn så blev det ca 100 min.
Åkte hem och lakade ur och värmde upp till dryga 85 grader innan det var dags att hämta dom igen.
Väl hemma igen efter ca 40 min så var det dags för kok.

Jag måste verkligen ta någon dag och justera Beersmith, jag kokar bort mer än vad jag skrivit in.
Planen var 16 liter 1.058 men det slutade på 14,5 liter 1.061.

Hur som helst så blir det nog bra ändå, smakprovet efter kok var väldigt trevligt och det kändes som att jag gjorde rätt i att slänga i Mosaicen för att öka beskan lite.

Recept:

16 liter
OG: 1.058

IBU: 80

Malt och extrakt:
3,0 kg - Pale Ale Malt
0,8 kg - Vetemalt

0,5 kg - Cara Plus 10
0,2 kg Cara-Pils/Dextrine

Mäskningsschema:
67°c i 60 min

Humle:
15 min - 30g Simcoe (13%)
15 min - 20g Citra (13%)
15 min - 20g Motueka (7%)
15 min - 17g Mosaic (12%)

  0 min - 40g Simcoe (13%)
  0 min - 40g Motueka (7%)
  0 min - 30g Citra (13%)

Torrhumling - 30g Simcoe (13%), 30g Citra (13%) & 40g Motueka (7%) 5 dagar

Jäst:
Mangroove Jack´s - M44 US West Coast

Övrigt:

1 krm Protafloc 15 min ifrån kokslut
6 g/l socker för kolsyrejäsning  





Lakning och bryggöl.
Färdiga vörten, smakar riktigt lovande och ser ju ganska mysig ut också.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar