Tanken var egentligen bara att brygga ölet som jag ska delta med i "Utmaningen 2016", men eftersom att sambon och barnen var ute på egna äventyr och det flöt på så pass bra så passade jag på att brygga en till öl.
Utmaningen går ut på att en i förväg bestämd ölstil skall bryggas och iden ska två stycken ingredienser som väljs med hjälp utav tärning tillsättas.
Stilen i år var Stout och jag fick jordnötssmör och marshmallows som mina extra ingredienser.
Tanken var att försöka efterlikna "Reese´s Peanut Butter Cups", i flytande form. Får se hur det går, men efter att idag ha mätt SG och provsmakat så lär jag väl säga att det inte blev riktigt som planerat men det kan nog bli bra ändå.
För bitter och för lite jordnötssmak kan man väl säga än så länge.
Recept:
10 liter
OG: 1.077
IBU: 62
Malt och extrakt:
2,50 kg - Pale Ale Malt
0,40 kg - Caramel Malt 10L
0,40 kg - Low Colour Chocolate
10 liter
OG: 1.077
IBU: 62
Malt och extrakt:
2,50 kg - Pale Ale Malt
0,40 kg - Caramel Malt 10L
0,40 kg - Low Colour Chocolate
0,20 kg - Chocolate
0,10 kg - Blackprintz
0,25 kg - Laktos
Mäskningsschema:
67°c i 60 min
Humle:
60 min - 25 g Centennial (8,4%)
15 min - 20 g Centennial (8,4%)
Jäst:
Fermentis - Safale American US-05
Övrigt:
Mäskningsschema:
67°c i 60 min
Humle:
60 min - 25 g Centennial (8,4%)
15 min - 20 g Centennial (8,4%)
Jäst:
Fermentis - Safale American US-05
Övrigt:
330 g Jordnötssmör @ 30 min
100 g Marshmallows @ 30 min
1 krm Protafloc 15 min ifrån kokslut
5 g/l socker för kolsyrejäsning
1 krm Protafloc 15 min ifrån kokslut
5 g/l socker för kolsyrejäsning
Den andra ölen som bryggdes blev en liten spontangrej med lite humle jag köpt men inte gjort av med.
Tanken är väl att det ska bli en sjyst törstsläckare till semestern.
Recept:
16 liter
OG: 1.046
IBU: 46
Malt och extrakt:
3,00 kg - Pale Ale Malt
0,30 kg - Socker
Mäskningsschema:
67°c i 60 min
Humle:
20 min - 50 g Wai-iti (2,3%)
5 min - 50 g Vic Secret (15,6%)
5 min - 20 g Amarillo (8,4%)
Torrhumling - 50 g Wai-iti (2,3%) och 50 g Vic Secret (15,6%) 5 dagar
Jäst:
Mangroove Jack´s - M29 French Saison
Övrigt:
1 krm Protafloc 15 min ifrån kokslut
6 g/l socker för kolsyrejäsning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar