tisdag 16 juni 2015

Sommaröl

För tre veckor sedan, den 24 maj, så bryggde jag en öl som var tänkt som en hyfsat alkoholsvag sommaröl.
Tanken var nån form utav lite humligare saison på runt 4% och receptet knåpades ihop i Beersmith.
Jag har några gånger tidigare använt mig utav Mangroove Jack's - M27 och gillar den verkligen.
Vet sedan tidigare att det är en väldigt "hungrig" jäst som äter sig långt ner på skalan och de öl jag bryggt slutat på 1.002.
De tidigare ölen jag bryggt med den har jag mäskat vid 64°c men ville nu ha lite lägre utjäsning så jag höjde temperaturen till 66°c.
Det visade sig inte hjälpa alls då den istället för att landa i närheten utav det FG som Beersmith räknat ut på 1.009 jäste ut ända ner till 1.001 och eftersom jag lyckades träffa precis på OG så blev de beräknade 3,8% istället 5,0%.
Bara att gilla läget, det ska nog gå ner ändå, provet lovade gott.

Receptet ser ut såhär:

16 liter
OG: 1.039

Malt och extrakt:
2,7 kg - Pilsnermalt
0,3kg - Vetemalt

Mäskningsschema:
66°c i 75 min
76°c i 10 min

Humle:
15 min - 10g Amarillo (8,4%)
15 min - 10
g Centennial (8,5%)
15 min - 10g Mosaic (12%)
  0 min - 20g Amarillo (8,4%)
  0 min - 20
g Centennial (8,5%)
  0 min - 20g Mosaic (12%)

Torrhumling - 20g Amarillo (8,4%), 20g Centennial (8,5%) och 30g Mosaic (12%) i fem dagar.

Jäst:Mangrove Jack´s - M27 Belgian Ale Yeast

Övrigt:

PH 5.2 Stabilizer tillsatt till mäskvattnet
1 krm Protafloc 20 min ifrån kokslut
6,5 g/l socker för kolsyrejäsning  

Såhär såg den ut när jag tog provet och innan jag torrhumlade den:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar